Dry Needling en Myofasciale Triggerpunttherapie

Heb je een pijnlijke schouder als je iets opraapt? Zit jouw nek vast bij het wakker worden? Verkrampt jouw kuitspier helemaal als je aan het lopen bent?

Triggerpunten in spieren kunnen de oorzaak zijn van allerlei pijnklachten. Hier wordt niet altijd onmiddellijk aan gedacht omdat ze een uitstralend pijnverloop hebben, elders dan hun anatomische ligging. Deze punten kunnen opgespoord worden via palpatie en behandeld worden via myofasciale triggerpunttherapie.

Dry Needling is een techniek, waarbij een fijne acupuntuurnaald in het triggerpunt van de spier geprikt wordt. De steriele naald lokt een lokale “twitch” uit om een betere doorbloeding te verkrijgen. Het triggerpunt zit vol met afvalstoffen en de spier is zelfs in rust in constante contractuur. Door de prik zal de spier uit haar passieve kramp komen en zal ze opnieuw soepel en pijnvrij aanvoelen.

Myofasciale Triggerpunttherapie is de manuele vorm om de spier uit haar pijnlijke contractuur te halen, waarbij er druk wordt uitgeoefend op het triggerpunt tot ze tot ontspanning komt. Hierna dient de spier eveneens gestretcht en opgewarmd te worden.

Triggerpunten in spieren komen steeds voor bij bv. een wiplash, een lumbalgie, een rotatorcuff-problematiek in de schouder, een tenniselleboog, een knieletsel, een enkelverstuiking, na een immobilisatie of een chirurgische ingreep. Zelfs stress kruipt in myofasciale triggerpunten.