Ergonomie, Preventie en Scholing

Krijg je last van jouw nek bij langdurig bureauwerk? Doet jouw rug pijn bij het tillen? Is jouw knie stijf bij het squashen?

Als bewegingsconsulent denk ik vanuit de visie “beter voorkomen dan genezen”. Via scholing oefen je zo laag mogelijk belastende houdingen en bewegingen van dagdagelijks bezigheden in, tot ze automatisch gaan. Het is belangrijk dat je de ergonomie onder de knie krijgt, want tenslotte spendeer je slechts 1 % van jouw tijd in de praktijk en de overige 99 % elders.

Scholing en preventie gaat om slaaphygiëne, bureau-, poets- en autoschool en tiltechnieken. Hierbij worden ook nuttige stretch- en versterkingsoefeningen gegeven, gerelateerd aan de ergonomie.

Bij acute klachten geeft ergonomie in een eerste fase een snel en natuurlijk herstel aan het plotse letsel. In een tweede fase zorgt ergonomie er preventief voor dat de weefselbeschadiging niet meer zal voorkomen. Acute klachten kunnen zijn een tenniselleboog, een lumbago, een meniscusscheur.

 

Bij chronische klachten gaan vaak grotere gebieden van het lichaam pijn doen. De aandoening is complexer geworden. Het lichaam kan niet meer volwaardig functioneren en er is een grotere disbalans tussen de belastbaarheid en de belasting van het lichaam. De therapeutische aanpak wordt veelzijdiger en de taal van het lichaam (en de geest) dicteert het genezend vermogen. Fybromyalgie of spasmofilie zijn hiervan mogelijke voorbeelden.

Specifieke scholingstherapie kan ook door de arts en of specialist-chirurg voorgeschreven worden en daardoor terugbetaald door het ziekenfonds.